FORUM POŚWIĘCONE MAGII, NIEZWYKŁYM STWORZENIOM I SAMODOSKONALENIU
Głóg, Głóg pospolity, Babicha, bulimączka, ciernie białe
Crataegus oxyacantha L. – Głóg dwuszyjkowy
Krzew wysokości kilku metrów o ciernistych gałęziach, białych kwiatach i czerwonych owocach. Z racji swego leczniczego działania w chorobach serca głóg nazywany jest często „walerianą serca”. Występuje na brzegach lasów, w zaroślach, często jest uprawiany w ogrodach, tworzy dobre i ładne żywopłoty.
Zbiór owoców przeprowadza się jesienią, gdy są w pełni dojrzałe (we wrześniu, październiku). Po zebraniu oddziela się owoce niedojrzałe i zepsute, odrywa szypułki; kwiatostany zbiera się w pełni rozkwitu. Obydwa surowce można suszyć na powietrzu lub w suszarniach (Uwaga! Kwiaty łatwo ciemnieją).
Właściwości lecznicze
Przez starożytnych stosowany był głównie przeciwko podagrze, lecz już od XVII wieku poznano jego lecznicze działanie w zaburzeniach układu krążenia, m.in. przy zmianach ciśnienia krwi.
Surowcem leczniczym są owoce (Fructus Crataegi) oraz kwiatostany z kilkoma liśćmi (Inflorescentia Crataegi).
Skład chemiczny i działanie
Najważniejszym składnikiem są heterozydy flawonoidowe (kwercetyna, witek syna i inne), następnie związki trój terpenowe, purynowe, aminy, garbniki. Duże ilości witaminy B1. Dzięki temu surowiec działa rozkurczająco, nasercowo, moczopędnie i uspokajająco.
Zastosowanie
Preparaty z głogu, ze względu na ich działanie nasercowe, są szczególnie polecane u osób w wieku podeszłym- przy kołataniu serca, jego starczych zmianach, przedwczesnych skurczach. Jest to jeden z cenniejszych leków stosowanych w chorobach serca, w miażdżycy (skleroza) i nadciśnieniu (leczenie chorób serca przeprowadza się pod kierunkiem lekarza) oraz w bezsenności i w nadmiernej pobudliwości nerwowej. Dobrze działa także napar z głogu w dolegliwościach reumatycznych (bóle mięśniowe i stawowe). Nalewka spirytusowa z głogu rozszerza naczynia krwionośne, chroni przed atakami dusznicy bolesnej. Należy ją stosować ściśle według wskazówek lekarza.
Postacie leku
■Odwar. Łyżeczkę ziół zalać w naczyniu ½ szklanki wody o temperaturze pokojowej, wymieszać i ogrzewać pod przykryciem przez pół godziny (nie dopuszczając do wrzenia), przecedzić, pić 2 razy dziennie po szklance odwaru.
ZIOŁA I ICH STOSOWANIE
B. Kuźnicka ,M. Dziak
Offline