TAJEMNICZY ŚWIAT

FORUM POŚWIĘCONE MAGII, NIEZWYKŁYM STWORZENIOM I SAMODOSKONALENIU


#1 2011-02-13 01:10:18

 Kelajno

Administrator

7536127
Zarejestrowany: 2011-02-06
Posty: 361
Punktów :   

Cebula

Cebula, cebula ogrodowa, dymka, skulibaba
Allium cepa L.- Cebula zwyczajna (rodz. Liliaceae)

Prastara i od tysiącleci uprawiana jarzyna. Występuje głównie w odmianach: żytawskiej- „ostrej” (małe czerwonawe cebulki) i Moderskiej – „łagodnej” (duże słodkawe cebule).

Właściwości lecznicze
W medycynie ludowej najczęściej stosowano ją na owrzodzenia i trudno gojące się rany. Jest i obecnie w wielu krajach zalecana jako lek przy cukrzycy – w postaci zup i sosów (np. we Francji).
W Rosji była w okresie drugiej wojny światowej wprowadzana do oficjalnej medycyny – w szpitalach wojskowych miazga ze świeżej cebuli odkażano ropiejące rany.
Surowcem leczniczym jest bulwa cebuli (Bulbus Cepae)

Skład chemiczny i działanie
Bogate źródło witamin, szczególnie z grupy B, E, K, PP i prowitaminy A.

Zastosowanie
Cebula jest bardzo dobrym surowcem obniżającym ciśnienie krwi i z tego powodu szczególnie polecana w nadciśnieniu (jeśli nie wystąpią jednocześnie zaburzenia trawienia). Stosowana jest również w schorzeniach dróg oddechowych, jak nieżyty oskrzeli, astma, koklusz oraz w zaburzeniach przewodu pokarmowego; zewnętrznie – w postaci okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia, czyraki i ropnie. Świeża cebula ma właściwości zapobiegające tzw. chorobie górskiej

Postacie leku

■Miazga do okładów: Świeżą cebulę utrzeć na bardzo drobnej tarce lub zemleć w maszynce. Otrzymaną masę – rozsmarować na gazie i przykładać na miejsca objęte bólem reumatycznym. Cebula spowoduje miejscowe zaczerwienienie skóry.
Uwaga! W trudno gojących się ranach, czyrakach, ropniach, owrzodzeniach itp., aby uniknąć dodatkowego zaczerwienienia skóry, stosujemy okłady z cebuli gotowanej lub upieczonej. Traci ona w tej postaci swoje właściwości wywoływania przekrwienia skóry, zachowuje natomiast w pełnej sile działanie bakteriobójcze.

■Syrop z cebuli. Dobrze utartą cebulę wymieszać z miodem lub syropem (w równych częściach), pogrzać i wycisnąć przez płótno. Pić po łyżce stołowej 3-5 razy dziennie
■Sok z cebuli. Dobrze posiekaną cebulę posypać cukrem , pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin, wycisnąć sok przez płótno. Pić 2-4 razy dziennie po łyżce

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Allium_cepa.jpg

ZIOŁA I ICH STOSOWANIE
B. Kuźnicka ,M. Dziak

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
K7 - Boutique Apartments, Best Location. By BQA Hotele Aljezur