FORUM POŚWIĘCONE MAGII, NIEZWYKŁYM STWORZENIOM I SAMODOSKONALENIU
Cebula, cebula ogrodowa, dymka, skulibaba
Allium cepa L.- Cebula zwyczajna (rodz. Liliaceae)
Prastara i od tysiącleci uprawiana jarzyna. Występuje głównie w odmianach: żytawskiej- „ostrej” (małe czerwonawe cebulki) i Moderskiej – „łagodnej” (duże słodkawe cebule).
Właściwości lecznicze
W medycynie ludowej najczęściej stosowano ją na owrzodzenia i trudno gojące się rany. Jest i obecnie w wielu krajach zalecana jako lek przy cukrzycy – w postaci zup i sosów (np. we Francji).
W Rosji była w okresie drugiej wojny światowej wprowadzana do oficjalnej medycyny – w szpitalach wojskowych miazga ze świeżej cebuli odkażano ropiejące rany.
Surowcem leczniczym jest bulwa cebuli (Bulbus Cepae)
Skład chemiczny i działanie
Bogate źródło witamin, szczególnie z grupy B, E, K, PP i prowitaminy A.
Zastosowanie
Cebula jest bardzo dobrym surowcem obniżającym ciśnienie krwi i z tego powodu szczególnie polecana w nadciśnieniu (jeśli nie wystąpią jednocześnie zaburzenia trawienia). Stosowana jest również w schorzeniach dróg oddechowych, jak nieżyty oskrzeli, astma, koklusz oraz w zaburzeniach przewodu pokarmowego; zewnętrznie – w postaci okładów na trudno gojące się rany, owrzodzenia, czyraki i ropnie. Świeża cebula ma właściwości zapobiegające tzw. chorobie górskiej
Postacie leku
■Miazga do okładów: Świeżą cebulę utrzeć na bardzo drobnej tarce lub zemleć w maszynce. Otrzymaną masę – rozsmarować na gazie i przykładać na miejsca objęte bólem reumatycznym. Cebula spowoduje miejscowe zaczerwienienie skóry.
Uwaga! W trudno gojących się ranach, czyrakach, ropniach, owrzodzeniach itp., aby uniknąć dodatkowego zaczerwienienia skóry, stosujemy okłady z cebuli gotowanej lub upieczonej. Traci ona w tej postaci swoje właściwości wywoływania przekrwienia skóry, zachowuje natomiast w pełnej sile działanie bakteriobójcze.
■Syrop z cebuli. Dobrze utartą cebulę wymieszać z miodem lub syropem (w równych częściach), pogrzać i wycisnąć przez płótno. Pić po łyżce stołowej 3-5 razy dziennie
■Sok z cebuli. Dobrze posiekaną cebulę posypać cukrem , pozostawić w ciepłym miejscu na kilka godzin, wycisnąć sok przez płótno. Pić 2-4 razy dziennie po łyżce
ZIOŁA I ICH STOSOWANIE
B. Kuźnicka ,M. Dziak
Offline